Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Åska och blixtar

Väder & miljö > Åska & blixtar

Varje år skadas ett antal människor av blixten, och många vet inte hur man på bästa sätt skyddar sig. Några enkla riktmärken är att befinna sig lågt och gärna i en bil eller inomhus, men det finns en del andra saker som också kan vara bra att tänka på. Här följer en sammanställning från SMHI om hur man skyddar sig mot blixtar. 

Hur långt bort är blixten?
Om du räknar antalet sekunder från det att du ser blixten till du hör dundret och delar med tre så får du avståndet från blixten i kilometer. 

Hus och bilar är säkra platser
Det är oftast relativt säkert att hålla sig inomhus under åskväder även om åskledare inte finns på huset. Helt riskfritt är det emellertid inte vid nedslag på taket eller i närheten. 

Kontakt med värmeelement, vägganslutna telefoner och elektrisk utrustning bör undvikas liksom med TV-anslutning till ytterantenn. Du bör inte heller tvätta dig eller duscha eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag. 

Varning för sidoblixtar
Människor tätt tillsamman i en sådan situation löper risk att blixten går från skuldra till skuldra. En samling människor bör således alltid sprida ut sig vid åskväder.

Sidoblixtar kan uppstå från metallföremål, trådstaket, räcken, skenor och liknande som därför bör undvikas i åsksituationer.

Om en person överraskas av ett åskväder är det tyvärr inte ovanligt att han eller hon springer till ett träd i närheten. Risken är särskilt stor att bli skadad eller träffad av blixten om det gäller ett fristående träd, som lättare träffas av blixten. 

Torn, stolpar, skorstenar och liknande utgör av samma anledning riskabla ställen. Däremot är det relativt säkert att stå under en kraftledning såvida man inte ställer sig nära stolparna.

Om personen trots allt blir kvar vid trädet är det bäst att stå dels med fötterna nära intill varandra dels en bit från stammen för att minska risken för stegspänningseffekten respektive överslag från trädet eller en gren till kroppen.

Några råd
■ Alla metallföremål i nära kontakt med kroppen bör avlägsnas eftersom de annars kan orsaka brännskador vid blixtnedslag.

■ En person i blöta kläder utgör en bättre elektrisk ledare än en i torra kläder, vilket betyder att den potentiella faran för skador är mindre eftersom strömmen då kan antas gå mer ytligt genom kläderna och inte genom kroppen.

■ Vid tältning under åskväder bör man sitta mitt i tälten och med hopdragna ben.


Källa:
SMHI (www.smhi.se), texten är hämtad och sammanställd från ett kompendium med titeln: Blixt och Dunder, Myter och Fakta, utgiven av meteorolog Erik Schmacke 1994