Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Frågor och svar (FAQ)

Om sidan > Frågor och svar
 


Många lockas av fjällen och frihetskänslan av att vakna upp i ett tält långt bort från
vardagsstressen. Foto: Kebnekaise.netVanliga frågor och svar  

Här följer en sammanställning av några vanliga frågor som berör fjällen och andra äventyr. 

Kan vem som helst ge sig ut och vandra och åka skidor i fjällen?
I princip kan vem som helst ge sig ut för att vandra eller åka skidor i fjällen. Tar man någon medicin eller har någon sjukdom bör man rådgöra med en läkare först. Är man ovan vid fjällen är det rekommenderat att man första gången tar med sig någon som är fjällvan.

Vilka sträckor kan man gå som nybörjare? 
Det bästa är att hålla sig till utmärkta leder där det finns övernattningsstugor med personal. En sådan sträcka kan vara den mellan Nikkaluokta och Kebnekaise. Man kan sedan övernatta på Fjällstation Kebnekaise. Sedan kan man gå dagsturer till Kebnekaise och Tarfala.   

Hur fort går man?
Det finns ingen optimal hastighet. Det ska kännas bra att vandra. Hastigheter påverkas av vädret och terrängen. Om du har mycket packning blir det givetvis mer ansträngande att ta sig fram. En normal hastighet kan vara 3-6 km/h. Om man rör sig i 7 km/h övergår det snart till joggning. Ett tips är att du mäter upp 1 km och tar tid på hur lång tid sträckan tar. Då kan du räkna ut hur lång tid resterande delen av sträckan kommer att ta. Här följer några riktlinjer vad gäller hastigheten:

■ 1-6 km/h vandring / promenad
■ 6-9 km/h jogging / power walking
■ 9-44.72 km/h löpning [1]

Vad är det vanligaste felet man gör med klädseln och utrustningen?
Det är inte ovanligt att man har kängor/skor som man inte har gått in. Man bör gå längre sträckor med kängorna innan man ger sig ut på längre fjällvandringar. Annars finns risken att man får skoskav. Samma sak gäller ryggsäcken. Man bör testa denna med full packning. Läs mer under eget kapitel » 

Vilka kläder ska man ha?
Förutom bra skor är det bra att ha kläder som klarar vind och väta. Sedan är det bra att ha värmande kläder som t ex. en varm ulltröja eller en dunjacka. Det kan även vara skönt att han ett par vantar och en mössa. Mycket beror sedan på vilken årstid det är. Läs mer under eget kapitel »

Hur stor bör ryggsäcken vara och hur mycket bör den väga?
Det finns ingen optimal vikt utan det beror väldigt mycket på vad man ska göra. Ska man tälta och bära med sig all mat är det inte ovanligt att ryggsäcken väger runt 20 kg och storleken är mellan 60-80 liter. Ska man bo i stugor, göra toppbestigningar eller gå små dagsturer kan man få ihop en packning under 10 kg och bör då ha en ryggsäck på 20-40 liter. Här följer några riktlinjer vad gäller storleken.

■ 20 – 40 liter, korta dagsturer och toppbestigningar.
■ 40 – 60 liter, för några dagars vandring eller skidtur.
■ 60 – 125 liter, längre vandrings- och skidturer då du har med dig all mat, tält och utrustning.

Vad bör man alltid ha med sig?
Det finns flera förslag på grundutrustning, klädsel och viktiga saker som man "ska" ha med sig. Har man med sig följande saker - som brukar kallas Den klassiska listan - samt kunskap om hur de kan användas så kan man klara sig även i svåra situationer. Vi har även lagt till mobiltelefon (under förutsättningen av att det finns täckning). På listan finns följande:

■ Karta
■ Kompass
■ Solglasögon och solkräm
■ Extra kläder
■ Belysning (ficklampa eller panlampa)
■ Förstahjälpen
■ Material att tända eld med (näver, bomull, mm.)
■ Eld (tändare/tändstickor, elddon, mm.)
■ Kniv
■ Extra mat
■ En mobiltelefon (under förutsättningen att det finns täckning)

Finns det täckning för min mobiltelefon?
Det varierar väldigt mycket på vilken operatör man har. Kontrollera med din operatör vad som gäller i det område du ska besöka. Man ska dock inte förlita sig på att det är täckning även om operatören utlovar detta. Om man t.ex. befinner sig mellan berg eller i dalar kan detta påverka täckningen.  

Kan jag ladda min mobiltelfon på fjället?
De flesta stugorna har ingen el. I vissa stugor som ligger i anslutning till bebyggelse kan man ladda sin mobiltelefon då dessa har strömförsörjning.

Hur gör man med tvätt och hygien?
Vid vissa fjällstugor finns det torrdass. Oftast får man sköta hygienen genom att hämta eller pumpa upp vatten själv. Det går också bra tvätta sig direkt i bäckarna. Man kan tänka på att ha en miljövänlig tvål med sig. Det är alltid bra att ha med sig en toalettrulle. Det kan även vara skönt med en liten handduk. Flera fjällstugor har bastu som kan vara både renande och avkopplande efter en hel dags vandring eller skidåkning.  

Får man tälta var som helst?
Allemansrätten som är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 18 § regeringsformen) är en unik möjlighet att röra sig fritt i fjällen och den svenska naturen. Det kan dock förekomma lokala anvisningar för tältområden.  

Vilka vanliga faror och risker finns det?
Det finns flera faror och risker med att vistas på fjället eller i vildmarken. Här är några av de vanligaste sakerna som brukar inträffa:

■ Att man går vilse (och bara har mat för en dag).
■ Att man vrickar fötterna eller får svåra skavsår och blåsor. 
■ Väder och vind kan skapa situationer som gör det mycket farligt att vistas på fjället. Man bör därför kontinuerligt uppdatera sig om vädret.  
■ Det är vanligt att fjällvandrare förlorar utrustning i samband med vadning över älvar.
■ Att kanotisten förlorar både kanot och utrustning i en fors.

Under vilka perioder finns det minst mygg i fjällen?
Under sommarperioden finns det minst mygg i början av juni samt i september.

Vad ska man äta?
Det går åt mycket energi när man rör på sig hela dagarna. Det finns flera färdiga rätter att köpa i de flesta butiker som säljer friluftsprodukter. Utöver detta kan man ha med sig nötter, russin och chocklad för att få extra energi. Det är viktigt att man planerar maten och att man har med sig lite extra ifall det uppstår oväntade situationer. I flera fjällstugor går det även att köpa proviant. Det är dock bra att vara säker på vilka stugor innan man ger sig ut på en tur. Läs mer om mat »

Kan man dricka vattnet ur bäckarna?
Ja det kan man. Man ska dock försäkra sig om att det inte finns kadaver eller annat som orenar vattnet. Man kan köpa olika reningstabletter eller reningsvätskor i friluftsbutiker. Det bästa är dock att koka vattnet.

Är det omöjlig att gå vilse om man har GPS?
En GPS är tillförlitlig när det gäller att hitta en exakt position. Tyvärr invaggas men i en falsk trygghet om man endast förlitar sig på en GPS. Det bästa är att man har en karta och en kompass och endast använder GPS:en för att memorera platser och rutter. Ett vanligt misstag är att man endast förlitar sig på GPS:en och att batterierna tar slut.

Vad gör man om man har gått vilse?
Det är viktigt att man inte grips av panik. Det finns några frågor man kan ställa sig.

■ Finns det något föremål i naturen som man kan hitta på kartan?
■ Hur långt har jag gått sedan jag senast visste var jag var?
■ Kan jag hitta tillbaka dit?
 
Finns det några bra böcker som man kan läsa inför äventyret? 
Vi har sammanställt en lista med böcker. Böckerna »

Vart finns det bra information för den som vill ger sig ut vintertid?
Fjällsäkerhetsrådet (www.fjallsakerhetsradet.se) har både en informativ hemsida och skrifter för den som ska ge sig ut på fjället både under vintern och sommaren. 

Källförteckning:
[1] 44.72 km/h är det snabbaste uppmätta resultatet av en springande människa och innehas av Usain Bolt.