Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Intervju med Jonas Eriksson (mp) om Kebnekaise

Press > pressmeddelande > Intervju med Jonas Eriksson om Kebnekaise


Jonas Eriksson vill att Kebnekaise blir en nationalpark. Foto: Fredrik Hjerling  

Miljöpartisten Jonas Eriksson vill att Kebnekaise blir nationalpark 
 

INTERVJU Riksdagsledamoten Jonas Eriksson (mp) vill göra området där Kebnekaise ligger till en nationalpark. I en motion (2012/13:MJ401) skriver Eriksson att miljön kring Kebnekaise med glaciärer, högalpin fauna och djurliv är exceptionellt i Sverige. Han hänvisar även till Naturvårdsverket som år 2008 tog fram sin senaste nationalparksplan där man kommer till slutsatsen att Kebnekaise bör bli nationalpark. Kebnekaise.net har varit i kontakt med Eriksson för att få veta mer. 

 

Hur väcktes ditt intresse för Kebnekaise?

- Jag har alltid trivts med att vara ute i naturen. Jag är uppvuxen i Bergslagen med sin typiskt kuperade och skogbeklädda terräng med många små sjöar. Efter gymnasiet var det flera av mina vänner som ville besöka Kebnekaiseområdet och jag lät mig inspireras. Väl på plats var jag fast även av de öppna vyerna och höga fjällen, lugnet, den friska luften och vattnet. För mig är det väldigt rogivande att ha naturen så nära inpå. Vårt beroende av naturen blir så tydligt.
 

Vad har du erfarenhet av vandring eller friluftsliv?

- Innan min första fjällresa hade jag vandrat mycket i Bergslagen och paddlat en del kanot. Det uppskattar jag fortfarande. Efter mitt besök i Kebnekaise har jag gjort flera vandringar längs både norra och södra Kungsleden och varit några veckor i Sarek. Jag har också engagerat mig i Svenska Turistföreningen och arbetat som stugvärd och på fjällstation. De senaste 15 åren har det även blivit en del alpin klättring och bergsbestigningar.
 

Naturvårdsverket har föreslagit att Kebnekaise ska bli en nationalpark, varför har inte riksdagen röstat igenom förslaget?

- Jag finner det märkligt då Kebnekaise ändå utpekas som ett viktigt område som bör få nationalparkstatus av Naturvårdsverket. Den förklaring som jag ser som troligast är att flera partier i riksdagen inte ser de många miljö- och kulturmässiga värden nationalparkerna ger och de långsiktigt hållbara arbetstillfällen som också kan skapas i och i anslutning till våra nationalparker.
 

Hur förhåller sig Miljöpartiet till allemansrätten?

- Allemansrätten är fantastisk tillgång som vi måste värna. Det är viktigt att allemansrätten inte felutnyttjas och att alla som bor och vistas i Sverige får möjlighet att lära sig vad allemansrätten innebär. I nationalparker bör normen vara att näringsverksamma företag i området ska ha tillstånd för sin verksamhet.
 

Skulle Miljöpartiet kunna införa fler nationalparker eller liknande regleringar i fjällområden där turismen ökar?

- Ja, vi vill utvidga de skyddade områden och till exempel binda samman Kebnekaiseområdet med Stora Sjöfallets och Sareks nationalparker.
 

Vad har Miljöpartiet för politik när det kommer till samerna och den samiska kulturen?

- Samerna är ett urfolk som inte getts de rättigheter som tillkommer dem enligt FN:s deklarationer om urfolks rättigheter som Sverige varit med och tagit fram. Vi vill att Sverige ska leva upp till urfolksdeklarationen och ratificera ILO169. Vi vill stärka Sametingets roll genom att ge det ett större ansvar och mer resurser.


Läs Motion 2012/13:MJ401 >Artikeln är publicerad den 1 juni 2014.