Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Intervju med Pierre Näsman om Everest och Kebnekaise

Press > pressmeddelande > Intervju med Pierre Näsman

Pierre Näsman på Everest
Pierre Näsman på The North Col, Mount Everest. Foto: Pierre Näsman 

Intervju med äventyraren Pierre Näsman om hans planer att bestiga Everest år 2015 

 

INTERVJU Pierre Näsman är en äventyrare med siktet inställt på Mount Everest, världens högsta berg. Kebnekaise.net har intervjuat Näsman och frågat honom hur det hela började och vilka lärdomar han fått av att bestiga Kebnekaise.
 

Stämmer det att ett av de första bergen du besteg var Kebnekaise år 2004?
- Ja, det stämmer. För många som gått upp dit under goda förhållanden låter det kanske inte så äventyrligt, men det var där jag fick erfara hur snabba väderomslagen kan vara i fjällvärlden. Jag lärde mig otroligt mycket första gången dels om mig själv och om hur jobbigt det kan vara med bergsbestigning, speciellt att inte underskatta utmaningen. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av fjäll och saknade lämplig klädsel. Stundtals var det stormvindar och hagelskurar varvat med skyfall. På toppen av Vierramvare så måste man gå ner en bra bit innan man kan fortsätta med bestigningen av Kebnekaise. På grund av ovädret 2004 fick Sveriges tak vänta på mig till 2005, då var det dimma, men jag var bättre förberedd och rätt utrustad. Sedan dess har jag inte underskattat betydelsen av att vara väl förberedd.
 

Hur inspirerade bestigningen av Kebnekaise dig att fortsätta?
- Upplevelsen av Kebnekaise väckte en barndomsdröm som bara legat i dvala. Detta var något jag längtat efter sedan jag var 14 år och bodde på Gotland. Där gick det ju av naturliga skäl inte att utveckla intresset för bergsbestigning och alpinism. Öns högsta punkt är 82 meter över havet och där går gotlandsrussen och betar. Visserligen finns det kalkstensklippor som jag testade att klättra i med mina kompisar. Vi körde learning by doing! Det var inte så hälsosamt kan jag säga…
 

Du har nu siktet inställt på Mount Everest. Du var tvungen att avbryta ett toppförsök år 2010, vad drog du för lärdomar av den expeditionen?
- På plussidan är lärdomarna att jag har kapacitet att klara det och att jag kan hantera svåra beslut som till exempel att kunna avbryta trots att man kan tycka att toppen är inom räckhåll. Att jag mentalt klarar av att bo i den miljön under lång tid och faktiskt trivs där. Det som ska bli bättre till nästa gång är hygienen, handsprit, handsprit, handsprit och spritservetter… Planera och ta med eget käk som är väl utprovat. Kanske även bli så petig att jag tar med eget vattenreningsverk modell mindre som är gjort för den typen av utmaning. Jag har ett som jag har för utvärdering, vill inte nämna märke och modell.
 

Vad skulle du säga är de tre viktigaste sakerna man bör ha med i sin planering inför en expedition?
- Oavsett vad folk säger så ska man veta att det inte är någon charterresa och man ska vara väl förberedd. Då menar jag att den mentala förberedelsen är minst lika viktig som den fysiska.  Mitt mantra är att ”berget ger dig hur många chanser som helst att lyckas och bara en chans att misslyckas” med det menar jag att inget berg i världen är värt att dö för och att få äran att stå på toppen är bonus. Marginalerna är små eller kanske till och med obefintliga.
 

Kan du berätta lite om din kommande Everestexpedition och vad du har för plan?
-Jag har inte gett upp drömmen om att få stå på toppen av världen men har ännu inte ett fast datum. Om ekonomiska möjligheter ges vill jag komma iväg 2015.

 

Finns det någon sak som du alltid har med dig på dina expeditioner?
- En bra kamera och bilder på min familj.
 

Vad gör Näsman när han inte tränar eller klättrar i berg?
- Jag kör taxi på natten i Stockholm och frilansar som fotograf samt jobbar extra på Addnature.com. Det har även blivit inhopp som arbetsdykare under ett hamnbygge sålunda tillbaka till det element jag kommer ifrån och utsikten från en dykhjälm är något helt annat än att stå på en bergstopp.
 

Om man vill stötta dig på något sätt hur kan man då gå till väga?
- Vill man stötta mig och samtidigt få något tillbaka kan man beställa en av mina inspirerande föreläsningar, eller köpa någon av de produkter som jag kommer att sälja via min blogg. Vill man bidra för att möjliggöra expeditionen kan man kontakta mig via bloggen så får man alla uppgifter och vad jag kan erbjuda i gengäld.
 

Har du något på gång just nu?
- Ja, nu tränar jag och planerar för att ro till Gotland i sommar. Målet är att ro från Västervik till Visby för att delta i Almedalsveckan och sedan göra något kul där. Jag tänker kalla rodden för ”FuckCancerRodden” till förmån för Barncancerfonden. Jag har en insamling knuten till Barncancerfonden som heter "Barn ska inte dö i cancer”
 

Till sist vill Kebnekaise.net önska dig lycka till med dina framtida äventyr! Artikeln är publicerad den 8 mars 2014.