Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Kläder

Kläder & utrustning > Kläder


Det är en hel vetenskap när det kommer till kläder. Olika material, funktioner och passformer gör att det ibland kan bli förvirrande när man ska hitta rätt käder för rätt aktivitet. Foto: Kebnekaise.net

Att välja rätt kläder till rätt aktivitet

Här följer några enkla råd vad gäller klädsel. 

Flerlagersprincipen
Den så kallade flerlagersprincipen bygger på att man klär sig i olika lager. Denna princip är grundläggande för både försvarets och de flesta stora klädmärkenas klädsystem.  

Lager I
Innerskiktet transporterar bort fukten från din kropp och vidare till nästa plagg. Detta består vanligtvis av en underställströja eller underställsbyxa. 

Lager II 
Mellanskiktet ska isolera luft för att hålla din kropp varm samt transportera fukt till ytterlagret, som sedan andas ut fukten. Detta lager kan bestå av en t-shirt eller en varmare tröja. 

Lager III 
Ytterskiktet skyddar mot vind och väta. Detta kan t.ex. bestå av en jacka eller byxor i Gore-Tex.

Tänk på att synas - bra med färgglada kläder 

För väldigt många känns det mer rätt att ha naturfärger på kläderna vid fjällvandring och andra äventyr. Det finns dock en fördel mer färgglada kläder.  Vid nödsituationer syns man lättare. I Alperna är så gott som alla alpinister klädda i färglada färger. Några bra färger är röd, neongrön, orange och gul. Kombinera gärna färger och tänk på att du alltid ska ha en stark färg på dig. Det är som exempel inte bra att har helsvarta eller mörkgröna kläder på sig vid fysiska aktiviteter och en röd dunjacka nedpackad i en ryggsäck. Skulle man tappa ryggsäcken eller göra sig illa under aktiviteten är det inte säkert att man får tag i den röda jackan. Därför kan det vara bra att t.ex. ha en färgglad jacka i Gore-Tex. Man bör inte heller förlita sig på endast en färgglad mössa då det händer att även dessa tappas vid olyckor. 


Material
Olika material har olika funktioner och lämpar sig därför till olika aktiviteter och förhållanden. 

■ Ull och merinoull värmer bra även om klädesplagget blir blött. Ull har även egenskapen att det inte luktar lika mycket som andra material. Merinoull kliar inte och går även att tvätta i maskin. Vissa klädesplagg har en blanding av material. Det kan tex. vara 50 % merinoull och 50 % syntet. En tumregel är att ju mer ull du har desso varmare blir det, man bör således ha låg andel marinoull om man ska ha klädesplagg för kortare fysiska aktiviteter som t.ex. löpning. 
 
■ Syntetmatrialen utvecklas hela tiden. Det finns flera olika material som har allt från elastiska egenskaper till luktfria. Prata gärna med butikspersonalen för att hitta det syntetmaterial som passar bäst för den aktivitet som du ska ha detta till. 
■ Gore-Tex är ett membran som lite enkelt kan beskrivas som regnkläder som andas. Materialet skyddar mot väta och vind. Det finns i olika tjocklekar. 
■ Läder /skinn
■ Bomull / cotton är bra vid träning. Bomull som blir vått av regn eller svett kyler dock ner kroppen. Det kan vara bra att ha en underställ i merinoull och en t-shirt i bomull över som transporterar bort fukten från det undre lagret.  
■ Windstopper är ett material som stoppar mot vind, men inte mot väta. Man ska vara medveten om att det kan bli varmt att ha t.ex. ett par byxor i detta material då Windstoppermaterialet gör att svalkande luft inte tränger igenom. 

Huvudet
Huvudets temperatur skiftar med vädret. Regnar det är det bra om man har en vattenavvisande huvudbonad. Är det varmt ute kan man ha ett pannband eller en snusnäsduk som man fuktar med kallt vatten för att kyla huvudet. När det är kallt och man ägnar sig åt fysiska aktiviteter kan det vara bra att ha någon form av syntetiskt material som andas bra men som inte släpper igenom för mycket kall luft och vind. När man stannar en längre stund eller när man ska sova är det bra med någon tjockare huvudbonad i t.ex. ull som värmer huvudet. Även merinoull är ett bra material som fungerar både vid fysiska aktiveter och vid raster. Ull har en bra egenskap, det värmer även om det är fuktigt. Det finns idag mössor som har 50 % merinoull och 50 % syntet. Ju mer ull det är i en mössa desto varmare blir den. 


Halsen
Halsen värms vanligast med en halsduk. Det finns även kläder som har kragar och det finns varianter av halsdukar som balaklava/rånarluva som man kan vika ner så att den fungerar som en halsduk. Precis som med mössor är det materialet som är viktigt. En halsduk bör man dock använda som ett förstärkningsplagg när man vilar och inte under fysisk aktivitet så att den blir blöt. 


Överkropp
Det är bra att anväda sig av flerlagersprincipen (se ovan) när man ska klä sig. Närmast kroppen kan man ha ett underställ i merinoull. Över detta en t-shirt i bomull som transporterar bort fukten. Sedan kan man ha en tröja. Det yttersta lagren bör bestå av en jacka i tex Gore-Tex. Man man även ha en tunnare dunjacka som man kan ha innanför Gore-Tex-jackan. Ska man ha en tjockare dunjacka så kan man ha den utanför och använda den vi raster eller när man ägna sig åt stillastående aktiviteter.   

Underkropp
Här gäller samma sak som med överkroppen (se flerlagerprincipen ovan). Det varier dock väldigt mycket från person till person vad man vill ha på bena. En del nöjer sig med kalsonger/trosor och sedan ett par vattenavisande byxor i tex. Softshell-material. Andra vill ha fodrade byxor. Det viktigaste är att man har ett par byxor som är anpassade för ändamålet. I bland bhöver dessa var slittåliga och i bland luftiga. Det är lättare att byta kläder på överkroppen än underkroppen. Därför väljer många att ha ett par byxor att går i när vändret är bra och ett par som man kan dra över dessa om det blir dåligt väder.  

Händer 
Även när det kommer till händer kan man använda sig av flerlagersprincipen. 

■ Tumvantar har en bättre förmåga att värma hela handen då fingrarana ligger mot varandra. En klassisk variant är att man har något varmare material mot handen (t.ex. en 
Lovikkavante) och över denna en tunn vattenavvisande överdragshanske i t.ex. Gore-Tex.

  
■ Femfingervantar har fördelen att man lättare kan hantera utrustningen. Dessa blir dock lite kallare än tumvantar då fingarna ligger fria och inte värmer varandra.

Fötter 
Läs mer under Skor & kängor »