Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Kungsleden

Världen > Europa > Sverige > Kungsleden

 
Kungsleden bjuder på många vackra vyer och upplevelser. Naturen är storslagen och känslan av att befinna sig i fjällvärden skapar en själslig ro. Foto: Kebnekaise.net

Kungsleden - genom samernas land

Kungsleden är en vandringsled som vintertid även fungerar som en skid- och

 
Namn:
Kungsleden

Längd:
Cirka 430 km
 
Grundad av:
Svenska Turistföreningen (STF) i slutet av 1800-talet.

Etapper:
Abisko - Singi (72 km)
Singi - Vakkotavare (37 km)
Saltoluokta - Kvikkjokk (68 km)
Kvikkjokk - Jäkkvik (96 km)
Jäkkvik - Ammarnäs (83 km)
Ammarnäs - Hemavan (78 km) 

skoterled. Leden går genom fjällvärlden i Lappland som ligger i de nordligaster delarna av Sverige. Leden sträcker sig cirka 430 km mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Den passerar bland annat i närheten av Sveriges högsta berg Kebnekaise, Stora Sjöfallet, Kvikkjokk, Jäkkvik, Ammarnäs och det dramatiska Sareks nationalpark.

Kungsledens tidiga historia
Kungsleden skapades av Svenska Turistföreningen (STF) i slutet av 1800-talet. Syftet var att skapa "en Kungsväg genom Lapplandsfjällen". Det var STF:s sekreterare som hade blivit inspirerad av den ryske tsaren som låtit bygga en järnväg från S:t Petersburg till Moskva genom att lägga en linjal på kartan och rita upp sträckan. Så gjorde man även när man skulle skapa Kungsleden. Sedan dess har Kungsleden utvecklats och förlängts då den ursprungliga sträckan endast gick till Kvikkjokk.   

Samernas land - Sápmi
Kungsleden går genom ett område där samerna har bott i några tusen år. Samerna är ursprungsbefolkning i Sverige och de angränsande länderna. Det finns idag flera samiska byar i området och man kan på många ställen se den samiska flaggan. Flera av toponymerna i området har samiska namn.

Fjällstugor eller tält
Längs merparten av Kungsleden ligger övernattningsstugor som drivs av STF.  De etapper där övernattningsstugor saknas (t.ex. mellan Kvikkjokk och Jäkkvik) passar bäst för de vandrare som gillar att tälta. Dessa etapper brukar vara de minst besökta.

Olika svårighetsgrader

Ledens svårighetsgrad är varierande och passar såväl nybörjare som erfarna vandrare. Mycket beroende på vilken sträcka av leden man väljer, hur fort man väljer att vandra, om man väljer att bo i stuga eller att tälta och hur länge man planerar att vara ute. Även vädret och årstiden är faktorer som kan medföra att enklare partier kan upplevas som ansträngande. 
Karta över Kungsleden
Sommartid
Kungsleden är mycket välbesökt under sommarhalvåret. Sommarperioden sträcker sig från början av juni till mitten av september. Hösten kommer dock redan i slutet av augusti eller början av september. Fördelen med att vandra i början av juni eller i september är att man slipper myggen.   

Vintertid
Övernattningsstugor är öppna och bemannade även vintertid (normalt mellan februari och april). En populär vintertur går från Abisko till Singi och sedan vidare via Kebnekaise till Nikkaluokta. Sträckan är då täckt med snö.

Vanliga frågor 
Det finns massor med tips och rekommendationer för såväl nybörjare som erfarna. Vi har sammanställt några av de vanligaste frågorna under Frågor och svar (FAQ).

Broschyr om Kungsleden
STF har en bra broschyr som heter: Kungsleden - Till fots och på skidor. I denna finns det väldigt bra information och tips.

Att vandra till Kebnekaise - en populär tur
En del som ska bestiga Kebnekaise gör detta genom en 4-7 dagars tur som startar i Abisko och går via Kungsleden till Singi. Där lämnar man Kungsleden och tar sig till fots eller vintertid med skidor till Kebnekaise fjällstation. Från stationen tar man sig sedan till Nikkaluokta. Sträckan brukar kallas Dag Hammarskjöldsleden.


Sareks nationalpark 
En del av Kungsleden, sträckan mellan Saltoluokta och Kvikkjokk, passerar strax söder om Sareks nationalpark. Läs mer om Sarek »

Kartor
Eftersom Kungsleden är lång behövs det flera olika kartor om man ska vandra hela leden. Här finns en sammanställning av kartor för Kungsleden » 

De olika etapperna
Här under följer en överblick av etapperna. Man behöver givetvis inte följa dessa exakt utan kan planera egna turer och kombinera de olika sträckorna som man själv behagar.

Abisko - Singi (72 km)
Singi - Vakkotavare (37 km)
Saltoluokta - Kvikkjokk (68 km)
Kvikkjokk - Jäkkvik (96 km)
Jäkkvik - Ammarnäs (83 km)
Ammarnäs - Hemavan (78 km)