Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Samer & Sápmi

Kultur > Samer & Sápmi

 Sapmi flagga
Det samiska kulturarvet är närvarande på flera ställen. Kåtorna, den samiska flaggans symbolik och flera toponymer vittnar om samernas närhet till naturen.  

Samerna - ursprungsbefolkning som lever nära naturen 

Samer är en etnisk minoritet och ursprungsbefolkning i Norge, Sverige, Finland och Ryssland.

Sápmi - Sameland
Det område som samer bebor brukar benämnas Sápmi eller Sameland. Enligt ungefärlig uppskattning finns det ca 80 000 samer i de fyra länderna:

■ Norge 50 000 - 65 000
■ Sverige 20 000
■ Finland 8 000
■ Ryssland 2 000

Språk
Samerna har ett eget språk som ofta delas upp i tre språk: östsamiska, centralsamiska och sydsamiska. Dessa kallas ibland huvuddialekter. Inom dessa finns även ett flertal olika dialekter eller varieteter. I Sverige talas bland annat nordsamiska, lulesamiska, sydsamiska och umesamiska. De samiska språken är en viktig del av den samiska kulturen. De samiska språken tillhör den finsk-ugriska språkfamiljen och tillhör i sin tur de uraliska språken. 

Flaggan

Den samiska flaggan godkändes 1986 av det Nordiska Samerådet vid en konferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Norge. Flaggans färger har en symbolik som är förknippad med den samiska kulturen och historian: 

■ Grön - Växter och natur – landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad.
■ Blå - Vattnet som är ett livselixir.
■ Röd - Elden som står för värme och kärlek.
■ Gul- Solen som står för långsiktigt liv.

■ Ringen - Den runda ringen i flaggan är symbolen för den andlighet som binder ihop de fyra elementen.

Samernas nationaldag
Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim.

En sång - ett folk
Det samiska folket har en egen nationalsång, Sámi soga lávlla. Texten till sången är skriven redan 1906 av sjösamen Isak Saba (1875 - 1921). Isak Saba föddes i nordnorska Nesseby och arbetade både som kyrkomusiker och lärare. han var den förste norske same som blev invald i Stortinget, Norges riksdag. Under sex år i början av 1900-talet representerade han Finnmarks socialdemokrater och var därmed även talesman både för samerna och för fiskarbefolkningen. Texten har tonsatts av Arne Sörlie.

Näringsverksamhet
Samer förknippas ofta med renskötare. Historiskt har stora delar av samerna levt på jakt och fiske. I dag lever en del av samerna på turism, men den allra största majoriteten arbetar med samma typ av arbeten som den övriga befolkningen.

Politik - Sametinget
I Sverige har samerna sedan 1993 en egen statlig myndighet med folkvalda politiker som heter Sametinget (www.sametinget.se).


Källa: www.samer.se