Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Skidåkning vid Kebnekaise

Världen > Europa > Sverige > Kiruna > Kebnekaise > Skidåkning vid Kebnekaise

Skidåkning vid Kebnekaise
En skidåkare som tar sig upp med randonéeskidor och stighudar längst Jökelbäcken, som ligger längst Östra leden, på väg mot Kebnekaise. Foto: Kebnekaise.net

Kebnekaise - skidåkning och toppturer i världsklass   

Här följer en kort presentation av några toppturer i Kebnekaiseområdet och i det intilliggande Tarfalaområdet. Dessa turer görs vintertid med skidor. Sommartid är det vandring som gäller och då är några av dessa toppturer inte lämpliga. Många av turerna går att kombinera på en och samma dag eller genom att dela upp äventyret på några dagar.

Valet av skidor

Värt att nämna. Det finns inte några liftar i området och därmed får man ta sig upp och ner helt själv. Därför är det lämplig med randonée- och telemarksskidor samt tillhörande stighudar. 
Det går även att använda snöskor. Väl uppe på Kebnekaise eller någon av de närliggande topparna erbjuds skidåkning i världsklass. För den som endast vill åka mellan stugorna i området (Kebnekaise, Nikkaluokta Singi och Tarfala) eller längst Kungsleden går det bra med vanliga turskidor. Läs även mer om olika sorters skidor » 

Viktigt att tänka på vintertid

Fjällstation Kebnekaise är öppen och bemannad även vintertid (normalt mellan februari och april). Kontakta fjällstationen för att få mer detaljerad information om öppettider och service.

Om man ger sig upp i fjällen vintertid är det extra viktigt att man planerar sina turer och man bör kontinuerligt uppdatera sig om vädret. Under vinterperioden kan temperaturen krypa ner till -30 °CÄven vindens kyleffekt kan medföra att det kan bli väldigt kallt vid lägre temperaturer. Det är därför viktigt att man har rätt utrustning, klädsel och kunskap. Det är stor skillnad mellan att ge sig ut i högalpin terräng runt Kebnekaise mot att spendera en dag i en skidbacke med personal, liftar och varma stugor. Något man måste ha med i planeringen av allt man gör.
 

Högalpint område med glaciärer och laviner 
Det är även viktigt att påpeka att turerna runt Kebnekaise och Tarfala inte underhålls. Åkningen sker i högalpint område. Här finns både glaciärer, fara för laviner och fallande stenar. Isyxor, rep, slingor, isskruvar, spade och lavinsändare kan i vissa falla vara nödvändiga. Vi ber er därför att kontakta personalen i Kebnekaise fjällstation för att få råd och 
rekommendationer.

Hyr en guide om du är osäker
Har du inte kunskaperna som krävs eller om du känner att du har glömt bort eller är minsta osäker rekommenderas att ni hyr en guide. Detta görs via Kebnekaise fjällstation.

Vanliga frågor 
Det finns massor med tips och rekommendationer för såväl nybörjare som erfarna. Vi har sammanställt några av de vanligaste frågorna under frågor och svar » 


Att ta sig till Kebnekaise
För den som vill veta hur man tar sig till Kebnekaise fjällstation från Kiruna finns det information här »

Kartor
Det finns flera olika kartor för den som vill utforska området omkring Kebnekaise och Tarfala. Här finns en sammanställning av dessa »

Kebnekaise nord- och sydtopp 
Det finns flera olika allternativ för den som vill bestiga Kebnekaises nordtopp på skidor (vintertid). Det går bland annat att göra det via Östra leden och Västra leden. Med start vid Kebnekaise fjällstation. Här är två varianter som båda kräven kunskap om glaciärer och laviner.

Östra leden
Den som kallas Östra leden innhåller både klättring och skidåkning över glaciär. Det är samma led som sommartid (Läs om Östra leden). Vintertider är det även vanligt att man, istället för att vända vid Sydtoppen, fortsätter över Kebnekaises båda toppar och sedan ner via Halspasset ner via Isfallsglaciären till Tarfala och Tarfalastugan. Givetvis kan man fortsätta vidare från Tarfala till Kebnekaise fjällstation. Läs mer om Östra leden »  

Västra leden
Den Västra leden är även den identisk med sommarleden. Även om den inte innehåller klättring och rena glaciärer bör man iaktta försiktighet. Även denna tur kan avslutas i Tarfala (se beskriving ovan under Östra leden). Läs mer om Västra leden »


Fallhöjden är i genomsnitt 1400 m för dessa turer och de tar mellan 9-12 timmar beroende på snöförhållandena, vägvalet, vädret och den individuella förmågan att hantera turernas svårigheter. 

 

Lillietoppsrännan

Ett av de bästa åken. Lillietoppen (1904 m) ligger norr om Tarfalasjön (Tarfalajaure). Man tar sig från stugan i Tarfala uppför sydöstra Kaskasatjåkkaglaciären mot passet mellan Kaskasatjåkka och Tarfalatjåkka. Följ sedan ostkammen till toppen. Det kan finnas risk för laviner. Fallhöjden är cirka 950 m och turen tar cirka 6 timmar. 
 

Tarfalatjåkka

Även denna backe ligger nära stugan i Tarfala. Även här kan det finnas risk för laviner. Fallhöjden är cirka 750 m och turen tar cirka 3 timmar.  
 

Isfallsglaciären

Denna ligger intill Kebnepakte (1982 m) och sträcker sig sedan ner mot Frontsjön i Tarfala. Tiden är mätt från stugan i Tarfala. Fallhöjden är cirka 300 m och turen tar cirka 2 timmar. 
 

Hydrologrännan

Ett skidåk som går via Pallins halvjökel och ner till en hydrologisk station i Tarfaladalen (söder om minnestavlan för Valter Schytt). Man kan även utgå från Kebnetjåkka Lilltopp.  Fallhöjden är cirka 800 m och turen tar cirka 2 timmar. 
 

Personalbacken 

Detta är en backe som ligger nära Fjällstation Kebnekaise. Fallhöjden är cirka 700 m och turen tar cirka 2,5 timmar. Det är även en bra backar att göra lite kortare kvällsåk för att testa utrustningen eller förbereda sig inför kommande utmaningar.  
 

Jökelbäcken 

Jökelbäcken är en del av den Östra leden som går till Kebnekaises sydtopp. Jökelbäcken är vintertid ett fantastiskt ställe att åka utför. Den nås antingen genom att gå upp i Personalbacken och sedan ta västerut eller genom att ta Västra leden mot  Kebnekaise. Fallhöjden är cirka 800 m och turen tar cirka 3 timmar. 

 
Skárttoaivi
Berget ligger söder om Kebnekaise, Kebnekaise fjällstation och dalen Láddjuvággi. Fallhöjden är cirka 1200 m och turen tar cirka 6 timmar. 

Skárttačhkka

Berget ligger söder om Kebnekaise, Kebnekaise fjällstation och dalen Láddjuvággi. Fallhöjden är cirka 1200 m och turen tar cirka 6 timmar.  
 

Tuolpagorni

Tolpagorni är ett kraterberg som ligger intill Kebnekaise. Det finns två åk. Ett går ner längst sluttningen mot Kittelbäcken (vilket även är en vanlig väg upp). Det andra påbörjas genom att man firar sig ner med ett rep i kraterna och sedan åker ner längst den sydostliga sluttningen. Fallhöjden är cirka 1000 m och turen tar cirka 5 timmar.  Läs mer om Tolpagorni »

Vierramvare 
Vierramvare, även kallat Rullevare, är ett fjäll som är 1711 m, som ligger väster om Kebnekaise. Fjällvandrare som är på väg mot Kebnekaises sydtopp kan välja att gå den  Västra leden. Läs mer om Vierramvare »


Flera rekommenderade toppturer
Här följer några till rekommenderade toppturer. 

■ Tarfalatjåkk
■ Tarfalapakte
■ Tarfalatjårro
■ Kekkonentoppen
■ Kebnetjåkka lilltopp
■ Norra Klippberget
■ Södra Klippberget