Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Skor & kängor

Kläder & utrustning > Skor & kängor


Hur bekväma skor man än har så är det alltid skönt att vädra fötterna efter en lång dags vandring. Bild: Kebnekaise.net

Kängor, skor & gummistövlar - hela och rena fötter

Att ge sig ut på längre vandringar med dåliga skor kan få förödande konsekvenser. Kalla och våta fötter eller skavsår eller ömmande tår är inte trevligt. Det är viktigt att man provar sina skor i affären med olika sorters strumpor och genom att gå i trappor. Det är även bra att tänka på att vandringskängor inte är vardagsskor och att man bör ha större utrymme längst fram för att inte tårna ska stöta emot, något som lätt händer när man går i nedförsbackar. Innan man ger sig ut på vandring ska man även gå in skorna. Det är även viktigt att man behandlar skorna genom att rengöra och smörja in dessa med impregnering. 

Vandringsskor
Approach- & Trekkingskor är en benämning på skor för lättare vandring när man inte behöver kängor. 

Klättringsskor
Klättringsskor för klippklättring är inget man går längre sträckor med. Däremot finns det klättringskor för vinterklättring. Dessa ser ut kängor men är anpassade för stegjärn. Det finns flera olika material och utformningar. Mycket beror på vilken höjd och under vilken årstid dessa ska användas. 

Kängor
Kängor är att föredra om man ska ge sig ut på kortare eller längre vandringar. Det finns flera olika modeller på marknaden. För längre vandringar är det att rekommendera att man skaffar sig ett stablit par som är tillverkat i slitstarkt läder med Gore-Tex. Det är bra om skaftet är högt. Bland de populäraste märkena på marknaden finns Hanwag och Meindl. 

Gummistövlar 
Gummistövlar är lämpliga att ha när man är ute i områden med mycket och högt vatten. Gummistövlar är praktiska då dessa till skillnad från kängor inte behöver rengöras. För den som inte är van att vandra med gummistövlar kan det leda till att fötterna blir för varma och att man får brännskador vid längre vandringar då det är varmt. Ibland används dessa som komplement till vanliga vandringskängor t.ex. för vandring under tidig vår då det samlas mycket vatten i fjällen från snön.