Hem


Om sidan »


Nyhetsbrevet


Kebnekaise »


Kungsleden »


Nordkalottleden


Padjelantaleden


Andra sidor »


Blogg


Bildgalleri


Butiker »


Företag »


Kläder & utrustning »


Kultur »


Mat »


Märken


Tävlingar »


Väder & miljö »


Världen »


Äventyrare »


Äventyr i Kiruna »


Äventyrssporter »


Webbkameror »


Övrigt »


Externa länkar 

 
 

 

MediaCreeper

 

Creeper


Utrustning

Kläder & utrustning > utrustning  Att ha ett bra tält som tål vind och snö är viktigt om man ska ge sig ut på äventyr. Foto Kebnekaise.net

Grundutrustning
Läs om det som brukar kallas den klassiska listan »

Sovsäckar
Att sova torrt, varmt och komfortabelt är för de flesta något av det viktigaste under fjällturen. När man köper en sovsäck är det viktigt att man köper en som är anpassad för rätt temperatur. Ska man ut och tälta på sommaren ska man t.ex. inte ha en komforttemperatur på -20 C eftersom det inte blir så kallt på sommaren. På marknaden finns det både syntet- och dunsovsäckar.

■ Dunsovsäckarna är varma och behagliga. De är oftast dyare än syntetsovsäckarna. En nackdel med dunsovsäckarna är att de är svåra att få torra om dunet blir fuktigt.  

■ Syntetsovsäckar är billigare än dunsovsäckar. Dessa är dock inte lika varma. Materialen utvecklas dock och det finns sovsäckar i syntet som är minst lika bra som de i dun. 
 
Kök
Det finns flera modeller på marknaden. Man kan lite förenklat dela upp de två vanligaste kategorierna enligt följande:

■ Gasdrivna är mycket renare och lämnar inte ifrån sig sot och man riskerar inte att spilla bränsle. Man bör dock försäkra sig om att man har rätt blandning av gaser. I kyla kan det ta längre tid om man t.ex. använder gas till vanliga enklare campingkök som inte är avsedda för t.ex. höga höjder. Se därför till att du köper gas från kända leverantörer (MRS, Optimus, Priums). När det är kallt fungerar gasblandningar med butan/propan och isobutan bättre än bara butan/propan.

■ Sprit- och fotogendrivna (bensin, disel, fotogen, T-röd) är det ofta lättare att hitta bränsle till om man är ute på äventyr utanför Sverige. Dessa fungerar bra även vintertid. T-röd fungerar dock dåligt när det är minusgrader och på hög höjd. Vissa bränslen kan lukta illa och medföra smutsig rök.

Tält
Det finns flera olika sorters tält på marknaden. Utöver dessa finns det även tarps (vindskydd) och kåtor. Det finns några saker man ska tänka på när man köper tält och det kan vara värt att lägga lite extra pengar på ett bra tält.

Vikten är som med all annan utrustning viktig. Ska man vara ute på längre vandringar är det skönt att ha så lite vikt som möjligt.

■ Säsongsanpassat tält är en förutsättning för en bra komfort. Ska man ut under vintern kan det vara extra viktigt. De brukar benämnas som 3- eller 4-säsongstält.

■ Kupol eller tunneltält, det är frågan. Kupol är självstadgande medan tunneltält oftast är rymligare och bättre vintertid.

■ Stabilitet och hållbarhet är även viktigt. Det finns t.ex. kupoltält med 4 aluminiumbågar vilket gör tältet extra stabilt till skillnad från de vanliga kupoltälten med 2 bågar.

Navigering
■ Karta och kompass är viktiga hjälpmedel för att hitta rätt i naturen. De flesta kompasserna som säljs på marknaden är bra. Ska man till ett området där det finns avvikelsen mellan den geografiska och den magnetiska nordriktningendär bör man skaffa sig en kompass om är anpassad för missvining (magnetisk deklination).
■ GPS är ett bra hjälpmedel. Man bör dock inte förlita sig helt på en GPS. Ett vanligt fel är att man förlitar sig på denna och sedan tar batteriet slut eller så är det dålig mottagning. Ha gärna en GPS men förlita dig främst på karta och kompass. Märk ut punkter med GPS:en som tex. vart en fjällsutuga finne eller vart du har ditt tält. Stäng sedan av den och lägg den i ryggsäcken. Använd karta och kompass. Skulle du gå vilse tar du fram den. Då har du mer batterikraft kvar.
■ Höjdmätare är bra som komplement till GPS och kompass. Med dessa vet man vilken höjd man är på och kan då lista ut vart man är på tex ett berg. Anta att man ska bestiga Kebnekaise och vill veta när man kommer till toppstugorna. Om det är dåligt väder kan man då av höödmätaren. Man kalibrerar denna innan man startar sin vandring. På kartan framgår det att topstugorna ligger på 1880 m. Man kan då göra en uppskattning av tinden tills man är framme.  
■ Att navigera med vanlig klocka med timvisare och solen är ett bra kompliment. I boken Friluftsboken av Lars Fält går det att läsa mer om denna teknik.  Läs mer om rekommenderade böcker»

Kommunikation & SOS signalering
Väl utrustad klarar man sig oftast väldigt bra när man är ute och vandrar eller är på äventyr i vildmarken. Men i bland uppstår det oförutsedda problem. Det kan då vara bra att ha möjligheten att kunna kalla på hjälp. Här följer några hjälpmedel.

■ Visselpipan är ett enkelt men effektivt hjäpmedel. En vanlig lämplig styrka är 100dB. Den internationella nödsignalen är 6 blåsningar med en 1 minuts paus som sedan upprepas. Svaret är 3 blås med samma paus.
■ Pannlampan och ficklampan kan användas för att skicka SOS signaler.  
■ Walkie-talkie (komradio) är ett mycket bra hjälpmedel om man använder den rätt. Man ska dock ta reda på hur långt radion räcker, samt att det finns andra på den frekvensen man har. Det är vanligt med komradio på expeditioner där man kommunicerar mellan baslägret och bergsklättrarna.
■ Mobiltelefonerna utvecklas hela tiden och det tillkommer funktioner som både kan räkna ut tider, visa väderprognoser och visa vart man är på kartan. Ett vanligt misstag är att man tror att man genom att ha med sig mobilen lätt kan få hjälp. Batterierna kan ta slut och vissa områden kan sakna täckning.
■ Nödsändare har blivit populära den senaste tiden. Dessa skickar ut en signal och visar vart den som bär sändaren befinner sig. Med dessa är det samma sak som med mobiltelefonerna, batterierna kan ta slut och det kan saknas täckning.